Jak uniknąć mikroorganizmów w sprężonym powietrzu

Udostępnij

Uwaga: jest to streszczenie naszej broszury " CompressedAir and Microorganism Growth".

Czy wiesz, że mikroorganizmy rozwijają się w wilgotnym środowisku - środowisku, które można stworzyć poprzez sprężanie powietrza atmosferycznego? Oznacza to, że w branżach takich jak spożywcza i napojów (gdzie czyste i suche sprężone powietrze jest szczególnie istotne) konieczne jest wyeliminowanie warunków umożliwiających rozwój mikroorganizmów, a tym samym zmniejszenie ryzyka ich wystąpienia w produkcie końcowym.

Wszystkie mikroorganizmy wymagają pięciu czynników, aby zachować żywotność i rozmnażać się: składników odżywczych, właściwego pH, gazów, temperatury i wilgoci. Jednakże składniki odżywcze, właściwe pH i gazy nie podlegają wpływowi powietrza w procesie kompresji; oznacza to, że tylko temperatura i wilgotność mogą być bezpośrednio związane z kompresją powietrza.

Temperatura. Każdy mikroorganizm ma swoją własną tolerancję na ciepło, chociaż ciepło jest zwykle zabójcze dla tych organizmów. W sprężarkach bezolejowych wysoka temperatura w elementach sprężających (>180°C lub 356°F) jest zazwyczaj wystarczająco wysoka, aby znacznie ograniczyć obecność mikroorganizmów.

Wilgoć. Podobnie jak w przypadku temperatury, ilość wilgoci potrzebna do rozwoju mikroorganizmów jest różna dla poszczególnych organizmów. Z tego wynika, że poziom wilgotności względnej 75% lub wyższy jest zwykle potrzebny do wzrostu, a poziom wilgotności względnej 50% lub niższy zwykle skutkuje niewielkim lub żadnym rozmnażaniem się mikroorganizmów. Kluczowym celem, do którego należy dążyć jest wilgotność względna pomiędzy 10% a 20%, aby całkowicie zahamować wzrost.

Obawiasz się, że na Twoje zastosowanie mogą wpłynąć niepożądane mikroorganizmy? Już dziś porozmawiaj z ekspertem ds. powietrza firmy Atlas Copco - pomożemy Ci ustalić, czy tak właśnie jest! Pełną wersję broszury można również przeczytać tutaj.