Ewolucja miażdżenia winogron na wino

Udostępnij

Kultura wina sięga już 7000 lat p.n.e., kiedy to spożywano je do rytuałów religijnych i celów leczniczych. Jego produkcja i spożycie stały się bardziej powszechne wXV wieku podczas ekspansji europejskiej. Ostatecznie wino trafiło do Stanów Zjednoczonych około 1562 roku za sprawą francuskich hugenotów, którzy osiedlili się w Jacksonville na Florydzie. Osadnicy używali rodzimych winogron Muscadine do produkcji wina Scuppernong.

Historia prasy do wina

Podobnie jak w niesławnym epizodzie tupania winogron w "I Love Lucy", tłoczenie winogron było najwcześniejszą formą pozyskiwania soku do produkcji wina. Winiarze napełniali winogronami wydrążone kłody, deptali owoce stopami, a następnie przelewali sok i zmiażdżone resztki winogron do słoików w celu fermentacji.

Dziś proces ten jest mniej niechlujny i mniej czasochłonny. Wiele winiarni używa pras winiarskich, przypominających pęcherze ciśnieniowe, które rozbijają miąższ owoców i pozwalają na wypłynięcie soków. Oto jak to działa:

  • Winogrona są ładowane do cylindrycznej komory prasy
  • Sprężone powietrze dostaje się do membrany i dociska winogrona do perforowanej połowy powierzchni komory.
  • Zawór elektromagnetyczny odpowietrza membranę, a pompa próżniowa usuwa pozostałe powietrze, przyciągając membranę z powrotem do wewnętrznej powierzchni bębna.

Prawidłowe dobranie rozmiaru prasy sprowadza się do trzech ważnych pytań:

  • Jak dużo muszę sprasować?
  • Ile mogę wyprasować w tym samym czasie, biorąc pod uwagę rozmiar prasy?
  • Jak długo będzie trwał każdy cykl prasowania?

Odpowiedzi na te pytania pomogą określić ilość czasu potrzebną do ustawienia/wypełnienia prasy do wina, wyciskania winogron i sprzątania. Więcej informacji na temat wykorzystania sprężonego powietrza i podciśnienia w produkcji wina można uzyskać od eksperta firmy Atlas Copco.