Poniżej znajduje się fragment artykułu The5th Ingredient: Learn How Oil-free Compressed Air Can Keep Your Beer Pure, autorstwa Roberta Tuckera, kierownika ds. marketingu produktów przemysłowych sprężarek bezolejowych. Pełną wersję można przeczytać na stronie Craft Brewing Business.
Ziarno, chmiel, drożdże i woda. Cztery podstawowe składniki, które w połączeniu z odrobiną czasu i magii przekształcają się w coś rewolucyjnego. Jak w przypadku każdego przedsięwzięcia, otrzymujesz to, co wkładasz. To samo dotyczy warzenia piwa; jakość składników ma ogromny wpływ na gotowy produkt. Na przykład, weźmy pod uwagę wodę z Asheville, N.C. Świeży górski odpływ oferuje unikalny, czysty smak znacznie lepszy od tego, który można znaleźć w typowych miejskich źródłach. Duże i małe browary gromadzą się w tym regionie w nadziei na dostęp do pożądanej wody, aby ulepszyć i udoskonalić swoje piwo, ponieważ czyste składniki dają czysty produkt.
Łatwo jest romantyzować piwo. Dzięki wielowiekowej historii napój ten kojarzy się z tradycją i społecznością. Ale choć abstrakcja jest dobra, nie zawsze jest zgodna z rzeczywistością. Rustykalny, ziemisty obraz produkcji piwa jest nieco niesprawiedliwym przedstawieniem złożonych procesów naukowych zachodzących w nowoczesnych browarach.
Dzisiejszy proces warzenia piwa to sztuka techniczna, która opiera się na wysokiej jakości składnikach, dokładnych recepturach i niezawodnym sprzęcie. Od precyzyjnych linii rozlewniczych po wysokiej klasy rozwiązania opakowaniowe, najnowocześniejsze maszyny są niezbędne dla zachowania spójności. Sentymentalne spojrzenie na warzenie piwa ma jedną właściwą cechę - piwo powinno być czyste. Wielu piwowarów dodaje inne składniki, aby stworzyć smak i różnorodność, ale za wszelką cenę należy unikać zanieczyszczeń zewnętrznych. W wielu zastosowaniach w browarach wymagane jest stosowanie wyłącznie sprężarek powietrza w 100% bezolejowych.
Sprężarki powietrza są kluczowymi urządzeniami w wielu zastosowaniach związanych z żywnością i napojami. Sprężone powietrze jest wykorzystywane w instalacjach procesowych do zasilania przyrządów, systemów sterowania, transportu i pakowania. W browarach sprężone powietrze jest najczęściej wykorzystywane do obsługi różnych funkcji związanych z puszkowaniem, butelkowaniem i beczkowaniem oraz napowietrzaniem brzeczki. Podczas gdy sprężarki smarowane olejem były historycznie używane w browarach do sterowania powietrzem i uruchamiania zaworów, użycie tego samego powietrza do napowietrzania lub oczyszczania może mieć szkodliwy wpływ na piwo.
Czytaj dalej...
Przeczytaj cały artykuł online na Craft Brewing Business. Aby dowiedzieć się więcej na temat doboru idealnej sprężarki bezolejowej do potrzeb browarnictwa, skontaktuj się z ekspertem Atlas Copco już dziś.